Loading...

Algemeen

Algemeen2018-05-03T13:44:47+00:00

Tourneelocatie

In 2018 gaat Vakantieorkest Ad Hoc, voor het eerst sinds 2001, weer naar Tsjechië. Deze keer zal Vakantieorkest Ad Hoc verblijven in de regio van Pec pod Snezkou, aan de voet van de berg Snezka in het Reuzengebergte.

Vakantieorkest Ad Hoc verblijft gedurende haar tournee in Snezka Residence. Snezka Residence gelegen in Pec pod Sněžkou, 4.2 km van Sněžka Mountain, beschikt over een speeltuin en een terras voor de kinderen. Er is een bowlingbaan op het terrein en de gasten kunnen genieten van de bar op het terrein. Sniezka berg is 4,4 km van het pand. Er is ook een keuken in een aantal van de eenheden, uitgerust met een vaatwasser. Handdoeken worden gekenmerkt. Gasten kunnen genieten van diverse activiteiten in de omgeving, zoals skiën en fietsen. Skipiste Een erg luxe locatie dus!

Dirigent

Arjan Gaasbeek (1983) begon op vierjarige leeftijd op klarinet en kreeg les van zijn opa. Vanaf zijn tiende vervolgde hij zijn klarinet opleiding bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg en kreeg daar les van Johan Boonekamp. Verder deed hij op jonge leeftijd mee aan verschillende concoursen, o.a. het Prinses Christina Concours, het Purmerade concours en ook het Jonge Talenten Concours van het Brabants Conservatorium, waar hij een prijs ter waarde van vier jaar college geld behaalde.

Zijn klarinetstudie volgde hij bij Frans de Jong op het Fontys Conservatorium in Tilburg en bij Céleste Zewald aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Thans studeert hij HaFaBra directie bij Tijmen Botma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.De liefde voor het dirigeren ontstond toen hij werd gevraagd om bij Harmonie OZOD te Tricht het leerlingen orkest te gaan dirigeren. Sinds augustus 2006 is hij dirigent van Harmonievereniging Kunst Na Arbeid te Ingen, waarmee al verschillende successen werden behaald, o.a. het winnen van de Betuwe Cup in 2007 en een eerste prijs met promotie op het KNFM concours te Zaandam in 2012. Ook met Harmonie Kunst en Vriendschap Maurik, waar hij sinds 2009 dirigent is, werden verschillende successen geboekt, waaronder het winnen van de Betuwe Cup in 2010 en 2013 en een promotie op het KNFM concours te Zaandam in 2011.

Bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg, waar hij al 20 jaar actief lid is, is hij inmiddels ook dirigent van het Midden Orkest en tweede dirigent van het Grote Orkest.

Composer in Residence

Ad Hoc wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziekcultuur en neemt om die reden ook haar scheppende verantwoordelijkheid. Jaarlijks worden componisten en arrangeurs de kans geboden om muziek te schrijven voor het medium Harmonie orkest. Sinds 2010 verschaft Ad Hoc ook jaarlijks een compositieopdracht aan een jonge Nederlandse componist als composer in residence. Ad Hoc stelt een composer in residence aan om de gecomponeerde muziek een gezicht te geven en om composities dichter bij uitvoerende deelnemers (maar ook het publiek) te brengen. Doel daarbij is dat er een samenwerking tussen Ad Hoc en de componist ontstaat ter wederzijdse inspiratie. De componist maakt daarbij kennis met Stichting Vakantieorkest Ad Hoc en omgekeerd maakt Ad Hoc (en publiek!) intensief kennis met de componist. Allereerst wordt de componist uitgedaagd om binnen een gesteld thema en/of format de compositie af te ronden. Die ‘eisen’ of randvoorwaarden worden opgesteld door de Artistiek Leider van Ad Hoc en hebben altijd met de stichting, het orkest of haar deelnemers te maken. Belangrijk doel van de compositie is dat het een toevoeging is op het bestaande repertoire. De ‘componist in residence’ schrijft allereerst een of meerdere werken, wordt daarnaast gevraagd een programmatoelichting op het werk te schrijven, bezoekt een repetitie van het Ad Hoc orkest, ontwerpt en geeft een workshop over de compositie voor de uitvoerenden, tenslotte nodigt Ad Hoc de componist uit om de wereldpremière van zijn werk bij te wonen tijdens een van de concerten.

Geschiedenis

JaarComponistTitel
2010Thom ZigtermanCarpe Diem
2011Albert John VervorstRocca di Garda
2012Matthias van Nispen tot PannerdenLa Mulata
2013Bas ClabbersFestina Lente
2014Daan BogersBurning Night
2015Luuk Antkowiak & Daan MorrisImpermeable
2016Geert SchrijversCatharsis
2017Harm-Jan SchenkelDouzement

2018

Dit jaar zal het compositiewerk geschreven worden door Dennis Hazenoot. Dennis Hazenoot (1988) is een Nederlandse componist van zowel concertwerken als muziek voor media. Hij studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde zijn Bachelor in Compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Voor Vakantieorkest Ad Hoc schrijft hij dit jaar Déchargé. Een titel die zich losjes laat vertalen naar “gelost”. Componeren is voor Dennis een bepaald soort energie op georganiseerde/creatieve wijze te ontladen/gebruiken. Daarnaast denkt hij dat musici in dit stuk ook prima hun energie kwijt zullen kunnen. “Mijn belangrijkste uitgangspunt voor dit werk was het schrijven van een spectaculair en kleurrijk stuk voor harmonieorkest met voldoende speelplezier en uitdaging voor musici.“, aldus Dennis Hazenoot.