Met deze titel wordt de aanzet gedaan voor het ontstaan van een nieuwe traditie: na 25 jaar lang elke tournee Ad Hoc ‘#’, krijgt de tournee nu een eigen naam. De naam “Strange Humors” is ook de titel van één van de werken die het orkest zal spelen. Het werk is geschreven door de Amerikaanse componist John Mackey en Ad Hoc mag de Europese- première hiervan verzorgen in Nederland op het WMC en natuurlijk in Frankrijk. ‘Strange Humors’ is zeer uitdagend en vernieuwend voor haar deelnemers maar ook zeer zeker gemakkelijk in het gehoor liggend voor ons publiek. Het werk belichaamt de ontspanning die muziek kan brengen met voldoende ruimte voor een grap. Met dit werk, dekt Ad Hoc letterlijk en figuurlijk de lading van de universele gezelligheid en saamhorigheid die samen musiceren kan brengen; Strange Humors!

 

Jos Zegers (Nijmegen, 1983) begon op 8-jarige leeftijd zijn muzikale loopbaan aan de muziekschool te Kerkrade op hobo. Hij groeide op bij Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide, waar hij nog steeds spelend lid is. In 2001 begon hij, naast een studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit Maastricht, zijn studie hobo aan het conservatorium Maastricht. In 2006 studeerde hij cum laude af voor het hoofdvak hobo uitvoerend musicus bij Hans Roerade, (Residentieorkest, Den Haag). Een jaar eerder was hij solist tijdens het Korea-festival van het Conservatorium Maastricht, o.l.v. Jan Stulen.

In  2006 startte hij een studie HAFA-directie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Alex Schillings. In 2011 studeerde Zegers af met een cum laude resultaat. Hij volgde daarnaast diverse masterclasses bij o.a. Jan Cober, en volgde lessen bij Josef Suilen.

In 2009 was hij de jongste halve-finalist van de Internationale Dirigentenwedstrijd van het WMC te Kerkrade. In oktober 2010 behaalde hij, wederom als jongste deelnemer, de halve finale van de dirigentenwedstrijd ‘Con Brio’ in Innsbruck, Oostenrijk.

Sinds 2007 is Jos Zegers actief dirigent bij verschillende orkesten. Zegers is dirigent van Harmonie St. Joseph Nederweert, Fanfare Soli Deo Gloria te Ommen en Harmonie Berggalm uit Noorbeek, allen 1e divisie orkesten. Verder is hij dirigent van de Koninklijke Fanfare Aloysiana uit Landgraaf en fanfare ‘De Harmonie’ uit Akkrum. Hij is een veelgevraagd repetitor, o.a. bij student-symfonieorkesten als het VU-orkest, Krashna Musica en het Sweelinck Orkest. Daarnaast is hij actief als arrangeur en is hij als docent hobo verbonden aan de muziekschool van Herzogenrath (D) en diverse muziekverenigingen.

 

Solist

Ad Hoc is vereerd dat het voor het tweede jaar achtereen een topsolist mag verwelkomen. De jazz trompettist Ernie Hammes heeft zich gecommitteerd aan de tournee Strange Humors in de zomer van 2013. Ernie heeft toegezegd een masterclass lichte muziek te verzorgen met het orkest en diverse solo’s met Ad Hoc te spelen.

Ernie Hammes (geboren 1968) is een luxemburgse trompetspeler die gespecialiseerd is in jazz maar ook klassieke muziek speelt. Hij heeft trompet gespeeld als solist en als eerste trompettist in de Big Bop Nouveau Band. Hammes reisde naar meer dan 25 landen waar hij de Luxemburgse Jazz scene promootte.

Hammes studeerde aan het conservatorium van Esch-sur-Alzette en Metz en nog later aan de Manhattan School of Music in New-York City en de Berklee College of Music in Boston. Sinds 1997 speelde hij in bekende jazzclubs als Birdland en Blue Note in New York. Hij reisde over de hele wereld om te spelen in clubs en jazz festivals in Europa en Noord-Amerika. Recente concerten speelde Hammes in festivals in Chicago, Calgary, Vancouver, Edmonton, New-Orleans, Karlsbad (Chech Republic) and Cleveland, Ohio. Hij is de enige Europeaan die onderdeel is geweest van het beroemde Duke Ellington Orchestra. Als klassiek muzikant heeft hij gespeeld met het BBC National Orchestra of Wales, het Lets Philharmonisch Kamer Orkest en het Luxemburgs Philharmonisch Orkest.

 

De dirigent van Ad Hoc is Jos Zegers. Hij heeft in samenspraak met de Muziekcommissie een interessant concertprogramma samengesteld. Hierin voldoende ruimte voor een grote hoeveelheid onbekende, maar herkenbare muziek. Hierbij zal in het eerste gedeelte van het programma de aandacht gaan naar de klassieke muziek, met onder andere het eerste deel uit Belkis van Respighi en het laatste deel uit Jiddisch Dances van Adam Gorb. Franse componisten zullen eveneens niet ontbreken in dit programmagedeelte.  Ad Hoc speelt het laatste deel van de Ratatouille Satirique ook wel bekend als de Picadilly van Satie.

Na de pauze gaat Ad Hoc duidelijk de kant op van de lichte muziek en zal er veel ruimte zijn voor solisten. Onder andere de St. Louis Blues March, Noche de Abril en het laatste deel van de Jazz Suite van Manfred Schneider zullen na de pauze de Franse heupen los moeten krijgen.

 

Composer in Residence

De composer in residence is in 2013 een bekende van Ad Hoc. Onze mysterie composer heeft voor 2013 de opdracht gekregen om voor Ad Hoc een speciaal solowerk te gaan schrijven ter verdere ontwikkeling van het repertorium.

Bas Clabbers is een jonge Nederlandse componist uit de blaasmuziekprovincie Limburg. Hij studeerde vanaf 1998 trompet klassieke muziek in Rotterdam en Arnhem. Naast trompet studeerde hij de bijvakken ‘Braziliaanse percussie’, ‘Cubaanse Muziek’ en de bijvakken ‘Jazz/Lichte Muziek’ en ‘Compositie’. Bas is als dirigent verbonden aan de Jeugdharmonieën van Panningen (Concordia) en Roggel (Amicitia) en aan de Koninklijke Harmonie Heerlen en fanfare Vriendenkring te Swolgen. Momenteel studeert Bas het hoofdvak ‘Schriftuur, Theorie der Muziek’ met als specialisatie Compositie aan het Conservatorium van Antwerpen (België). Bas heeft in zijn jonge carrière vele buitenlandse concertreizen en tournees mogen maken onder andere met Ad Hoc in 2012. Bas is de composer in residence voor de tournee ‘Strange Humors’. Hij belooft een bijzonder werk te schrijven voor harmonieorkest!

 

Ad Hoc speelde in 2013 de volgende concerten:

  • Woensdag 24 juli 2013, Grote Markt, Breda, 20:00 uur
  • Donderdag 25 juli 2013, Ginnekenmarkt Breda, 20:00 uur
  • Vrijdag 26 juli 2013, Buitenfestival Wereld Muziek Concours te Kerkrade, 15:00 uur
  • Zondag 28 juli 2013, Ollioules, 21:00 uur
  • Maandag 29 juli 2013, Sanary sur Mer, 21:30 uur
  • Dinsdag 30 juli 2013, La Crau, 21:00 uur
  • Donderdag 1 augustus 2013, Hospital San Salvadour, Hyieres, 13:00 uur
  • Donderdag 1 augustus 2013, La Farlede, 21:00 uur
  • Vrijdag 2 augustus 2013, Puget Ville, 21:30 uur
  • Zaterdag 3 augustus 2013, Le Pradet, 21:30 uur