In 2015 gaat Vakantieorkest Ad Hoc voor de tweede maal in zijn bestaan het Iberisch schiereiland op. De tournee leidt ook dit jaar naar de regio Catalonië, om precies te zijn (de omgeving van) Barcelona. De havenstad barst van de cultuur, vakantieorkest Ad Hoc zal zich in deze tweede stad van Spanje dan ook als een vis in het water voelen. De tournee krijgt de naam ‘Fireworks’, naar het gelijknamige nummer van Jan van Roost welke in het repertoire is opgenomen.

Dirigent

Robert-van-EnschotIn 2015  staat het orkest voor het eerst onder leiding van dirigent Robert van Enschot Hij ondersteunt Ad Hoc bij het samenstellen van het repertoire, het formeren van het orkest en het organiseren van de repetities. Ad Hoc is er bijzonder trots op dat Robert van Enschot dit jaar Ad Hoc wil leiden. In beide jaren als ‘director de orquesta’!

Robert van Enschot begon op negenjarige leeftijd met slagwerk bij de plaatselijke harmonie. Hij speelde onder meer bij Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel, Sophia’s Vereeniging Loon op Zand, Altena Brass, Utrechtsch Studenten Concert, Arezzo Ensemble, Nederlands Symphonietta en het Nederlands Studenten Orkest. Ruim twaalf jaar was hij als organisator één van de drijvende krachten achter het ZomerOrkest Nederland. Hiernaast heeft hij ook regelmatig het pad van de lichte muziek bewandeld met de USC Big Band, de Power Swing Big Band en diverse popformaties.

Robert volgde de bachelor-opleiding harmonie- en fanfaredirectie bij Hardy Mertens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Daarna vervolgde hij zijn studie met de opleiding Master of Music directie bij Jan Cober. Tijdens deze studie verbleef Robert korte tijd in Manchester om bij het Royal Northern College of Music bij Mark Heron te studeren. Verder kreeg hij les van Arjan Tien en Maino Remmers en volgde hij masterclasses bij onder meer Phillipe Ferro, Danielle Carnevali, Frode Thingnaes en nationaal bij Edo de Waart, Johan de Meij, Lucas Vis, Alex Schillings, Jacob Slagter en Hans Leenders. Robert is dirigent van blazersensemble otto-e-mezzo, Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum Dongen en BlazersCompagnie Dongen.

Composer in Residence

In 2009 richtten Luuk Antkowiak & Daan Morris 013music.com op en sindsdien werken deze oud-studiegenoten samen aan arrangementen, composities en producties voor verschillende orkesten zoals onder andere het Nederlands Studenten Jazz Orkest, het Fanfare Korps Nationale Reserve en VOF de Kunst met het Tilburgs Festival Orkest.

Luuk Antkowiak (1977) studeerde piano aan de conservatoria van Rotterdam en Tilburg. Naast het werk als arrangeur / componist, is Luuk werkzaam als toetsenist en als docent voor workshops en pianoles.

Daan Morris (1984) studeerde achtereenvolgens trombone en compositie in Brussel en aan het Tilburgse conservatorium. Tegenwoordig is Daan actief als trombonist, dirigent, docent, arrangeur & componist.

Impermeable

Dit jaar heeft Ad Hoc in samenwerking met de composers in residence besloten om de compositie van 2015 een Nederlands tintje mee te geven, om zo het Spaanse publiek iets van thuis te laten horen. Het vaak druilerige Nederlandse weer en het uitkijken naar de (Spaanse) zon sprak tot de verbeelding van Daan en Luuk en dit leidde tot de compositie “Impermeable”.  Een titel met verschillende vertalingen wat past bij een stuk dat gekenmerkt wordt door verschillende sferen en invloeden uit big band- en filmmuziek.

Eenieder die de Lage Landen heeft bezocht, zal zijn eigen Nederlandse beleving of herinnering uit dit aanstekelijke stuk halen.

Repertoire

Het repertoire voor 2015 bestond onder andere uit :

 • Fireworks
 • Molesworth Melody
 • Piet Hein Rhapsody
 • La Boda de Luis Alonso
 • Dance 1 Jazz Suite
 • Concerto for Percussion
 • Noche de Abril
 • Super Mario
 • Twilights Last Gleaming 6
 • Duchi Merinque
 • Samba
 • Omens of Love

Concertagenda

Traditioneel gaf Ad Hoc twee concerten in de stad Breda. Op woensdag 15 juli 2015 speelde Ad Hoc op de Grote Markt. Op donderdag 16 juli speelde Ad Hoc op de Ginnekenmarkt. Beide concerten startten om 20.00 uur.

Ook in 2015 heeft Ad Hoc in de regio Barcelona meerdere optredens verzorgd. Om precies te zijn:

 • Zaterdag 18 juli – Santa Pau
 • Zondag 19 juli – Sant Hilari Sacalm
 • Maandag 20 juli – Lloret de Mar
 • Woensdag 22 juli – Santa Perpetua de la Mogoda
 • Donderdag 23 juli – El Prat de Llobregat, Barcelona
 • Vrijdag 24 juli – Viladrau

En om de tournee helemaal internationaal te maken, heeft Ad Hoc ook dit jaar op de terugreis een stop gemaakt op de RCN Camping in Ruoms, Frankrijk. Ditmaal op zaterdag 25 juli 2015 om 20.30 uur.