In 2019 ging Vakantieorkest Ad Hoc terug naar de regio Bandol, in de Provençe. De tournee krijgt de naam ‘L’Invitation au Voyage’.

Dirigent

In 2019 stond het orkest onder leiding staan van Erik Rozendom. Erik is in de afgelopen jaren veelvuldig mee geweest als deelnemer (waaronder als solist in 2008) en zal dit jaar voor het eerst het orkest leiden.

Geboren in het Twentse Rijssen in mei 1979, Is Erik zijn muzikale loopbaan begonnen op zijn 6de aan de plaatselijke muziekschool op blokfluit, om daarna over te stappen naar muziekvereniging Wilhelmina waar hij, na een jaar trompetles op zijn 9de met hoornles begon. Na 10 jaar hoornles haalde Erik zijn D-diploma bij de KNFM, ondertussen doorliep hij de Mavo, Lbo- en Mbo-bouwkunde alvorens hij besloot om aan het conservatorium te gaan studeren.

Erik begon zijn hoornstudie in 2001 bij Petra Botma aan conservatorium ArtEZ in Zwolle, in 2002 vervolgde hij zijn studie bij Martin van de Merwe en Bob Stoel aan conservatorium Codarts in Rotterdam. Waar hij in 2005 zijn 1ste fase diploma behaalde en in november 2007 Cum Laude slaagde voor zijn 2e fase diploma Hoorn.

Als remplaçant heeft Erik in verschillende nederlandse symfonieorkesten en ensembles gespeeld, waaronder Orkest van het Oosten, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Marinierskapel en de Luchtmachtkapel.

Sinds 2005 is Erik in de Musicalwereld actief en heeft in middels gespeeld in meer dan 10 producties, zoals bij o.a. Tarzan, Evita, Les Miserables en Miss Saigon. Momenteel heeft Erik een baan bij de zeer succesvolle productie Soldaat van Oranje die inmiddels al ruim 8 jaar speelt.

In 2017 sloot Erik de studie HaFaBra-directie af bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Inmiddels dirigeert Erik bij 2 fanfares en 1 harmonie; Concordia Hooge Zwaluwe (Fa 3e div), Sempre Crescendo Middelharnis (Fa 1e div) en St. Caecilia Made (Ha 3e div).

Erik begon al vroeg met het arrangeren van bestaande muziekstukken voor de orkesten waarin hij speelde. Na een aantal succesvolle opdrachten heeft hij besloten om meer professioneel te gaan arrangeren en verschijnen er elk jaar een aantal arrangementen voor Harmonie, Fanfare en Brassband van zijn hand. Deze worden over het algemeen uitgegeven bij Molenaar Edition.

Composer in Residence

De Composer in Residence voor 2019 is Arend Gerds. Van 2007 tot 2013 studeerde Arend Gerds (Groningen, 4 november 1987) aan het ArtEZ conservatorium bij Alex Manassen (NL) en Montclair State University (VS) bij V.J. Manzo en Ting Ho, waar hij een bachelor- en mastergraad in compositie behaalde.
Gerds is werkzaam als autonoom componist, dirigent en docent; onder andere aan het ArtEZ conservatorium, waar hij compositieles geeft aan studenten die een specialisatie of minor in compositie volgen.

Afgelopen tijd schreef hij composities voor verscheidene ensembles en  blaasorkesten. Opdrachtgevers waren o.a. de KNMO, Fonds Podiumkunsten, ZomerOrkest Nederland (ZON 2017), Stichting Kunstpalet, CMV Oranje Grootegast, CMV Concordia Oldebroek, Gereformeerde band Groningen (GBG) en Psalm 150 Dinxperlo. Zijn muziek wordt uitgegeven door Donemus, AM Music en Tower Editions.

In 2019 schreef Arend Gerds het compositiewerk voor onze tournee, genaamd L’Invitation au Voyage.

Twee Franse inspiratiebronnen spelen een rol in dit werk. Ten eerste het prachtige lied ‘L invitation au voyage’ van Henri Duparc, waaraan ook de titel van dit werk is ontleend. Van dit lied zijn de bouwstenen van de melodie gebruikt om nieuwe melodieën te vormen. In de tekst van dit lied beschrijft dichter Charles Baudelaire een ideaal land waar hij zich samen met zijn geliefde Marie Daubrun zou willen vestigen (waarvan sommigen denken dat hij Nederland bedoelde..). Ten tweede de compositie ‘Oiseaux Exotiques’ van Olivier Messiaen. De composities van Messiaen zijn op heel rijke en effectieve wijze geïnstrumenteerd. Deze compositie bevat een ‘instrumentatie citaat’ uit Oiseaux Exotiques. Ook bevat het werk kleurrijke gebaren, zoals slagklanken, speelse lijnen en verbindingen tussen samenklanken die verwantschap tonen met Messiaen zijn schrijfstijl.

Repertoire

Hieronder een greep uit het repertoire:

  • Grand Fanfare – Giancarlo Castro d’Addona
  • The Sword and the Crown – Edward Gregson
  • Vongole – Satoshi Yagisawa
  • Maleficient – James Newton Howard, arr. Erik Rozendom
  • Jazz Waltz No. 1 – Otto M. Schwarz
  • African Symphony – Vann McCoy, arr. Naohiro Iwai

Concertagenda

Woensdag 31 juli, 20.00 uur
Dorst, Dorpsplein

Donderdag 1 augustus, 20.00 uur
Breda, het Ginneken

Zaterdag 3 augustus
Aups

Dinsdag 6 augustus
Oilioulles

Woensdag 8 augustus
Saint Mandrier

Donderdag 9 augustus
Collobrières

Vrijdag 10 augustus
Sanary-sur-Mer

Zaterdag 11 augustus
RCN Camping La Bastide en Ardeche