In 2016 ging Vakantieorkest Ad Hoc terug naar de regio Bandol, in de Provençe.  De tournee krijgt de naam ‘Le Tour de France’.

 

Dirigent

In 2016 staat het orkest voor de 6e maal onder leiding van dirigent Geert Schrijvers. Als deelnemer, dirigent en artistiek leider was hij 20 jaar betrokken bij Vakantieorkest Ad Hoc. Deze tournee zal zijn laatste deelname zijn aan Vakantieorkest Ad Hoc.

Geert Schrijvers werd geboren in het prachtige Limburgse dorpje Reuver, geleden aan de Maas. Reuver had een levendige muziekpraktijk met koren, een symfonieorkest en een uitstekende harmonie, het Philharmonisch gezelschap Reuver. De liefde voor de harmoniemuziek is hier ontstaan.

Na diverse solo-optredens op jonge leeftijd, rees dan ook vanzelf de wens om van het musiceren zijn vak te maken. Via Jan Cober en het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest kwam Geert terecht op het Brabants Conservatorium in Tilburg, waar hij klarinet studeerde bij jan Cober en Frans de Jong. Al tijdens zijn opleiding was Geert een veel gevraagd solist en replacement bij diverse verenigingen.

Door alle ervaringen ontstond langzaam de wens om zelf orkesten te leiden. De opleiding tot dirigent volgde Geert dan ook in Rotterdam, waar hij, naast de reguliere lessen, in de gelegenheid was om Valery Gergiev aan het werk te zien tijdens repetities en concerten met het Rotterdams Philharmonisch. Tevens volgde hij masterclasses bij Karel Husa, Jan van de Roost, Philip Sparke, Gert Buitenhuis en Alex Schillings. Ook was langere tijd werkzaam als assistent-dirigent van Heinz Friesen.

Van 1998 tot 2001 stond Geert Schrijvers voor het eerst voor Vakantieorkest Ad Hoc; naderhand nog eens in 2007. Van zijn hand verschenen meerdere arrangementen, speciaal geschreven voor Ad Hoc, waarvan er meerdere worden uitgegeven bij Molenaar. Ook als muzikant is hij sindsdien meerdere malen mee geweest. Daarnaast is Geert al jaren actief als artistiek leider betrokken bij ons orkest.

 

Composer in Residence

Geert Schrijvers (1971, Reuver) is componist, dirigent, musicoloog en klarinettist. Hij heeft gestudeerd aan het Brabants Conservatorium (Tilburg), Muziekwetenschappen (Utrecht) en HaFaBra-directie (Rotterdam). Hij is als dirigent betrokken bij o.a. Koninklijke harmonie Cecilia Princenhage, Het Symfonisch Collectief Breda en Fanfareorkest Pius X uit Poeldijk.

Geert is als deelnemer, dirigent en artistiek leider al meer dan 20 jaar betrokken bij Vakantieorkest Ad Hoc. Afgelopen jaar heeft Geert aangegeven afscheid te nemen van ons orkest. Als afscheid heeft hij ons compositiewerk 2016 geschreven. Een stuk dat bijna niet te beschrijven is, maar gevoeld moet worden.

 

Catharsis

Het werk Catharsis volgt het pad van een mens die, na geconfronteerd te zijn met verlies en lijden, zichzelf in het reine moet zien te komen. De hoofdpersoon wordt verbeeld door de euphonium solo. Aan de hand van steeds terugkerende thema’s en motieven, begeeft hij zich op het pad dat hem uiteindelijk moet zuiveren van de dwingende en verlammende kracht van emoties als angst, wanhoop, woede en verdriet. Door het accepteren van zijn lot en het doorstaan van deze emoties, wordt de mens sterker en beter, al zal hij veranderd zijn. Dit hele proces van ervaren, lijden, het ophouden van een façade, het aanvaarden van het lot en uiteindelijk de bevrijding wordt geprojecteerd op de euphoniumsolo, die na zijn moeizame tocht zijn Catharsis beleeft en vrede vindt in de slotmaat.

Hieronder een greep uit het repertoire:

  • Canto e Camdombe – Alfred Reed
  • Whispering Winds – Maxime Aulio
  • Ride – Samual R. Hazo
  • Catharsis – Geert Schrijvers
  • Come Sunday – Duke Ellington / arr. Vincent van de Bijlaard
  • Funk Attack – Otto M. Schwarz

 

Concertagenda

Woensdag 27 juli, 20.00 uur
Breda, Grote Markt

Donderdag 28 juli, 20.00 uur
Breda, het Ginneken

Vrijdag 29 juli, 21.00 uur
Bourg-Saint-Andéol

Zondag 31 juli, 21.00 uur
Aups

Maandag 1 augustus
Saint Mandrier

Woensdag 3 augustus
Ollioules

Donderdag 4 augustus
Hospital San Salvadour (besloten)

Vrijdag 5 augustus
Aigues-Mortes

Zaterdag 6 augustus, 20.30 uur
Ruoms, Frankrijk, RCN Vakantiepark la Bastide en Ardèch