Een voorspoedige repetitieperiode werd afgesloten met ‘anderhalf concert’. Ondanks de twee verregende concerten (Winkelcentrum Heksenwiel op 16 juli en De Grote Markt op 21 juli), werd onder grote belangstelling één geweldig klinkend concert gegeven in zaal Vianden.

Samen met onze muziekcommissie had “maestro” Thom Zigterman een interessant en afwisselend repertoire samengesteld. Diverse solisten, originele blaasmuziek en klassieke bewerkingen kregen volop waardering van het publiek. Tijdens dit concert onderging het werk ‘Rocca di Garda’, dat speciaal door componist Albert John Vervorst voor ons geschreven was, in diens bijzijn de première. Vrienden, familie en andere belangstellenden waaronder vele ‘oud Ad Hoccers’ waren naar dit ‘uitzwaai concert’ gekomen en gaven blijk van hun waardering.

Na dit concert vertrok Ad Hoc naar Italië, naar eindbestemming Levico Terme in Trentino, nabij het Gardameer. Op zaterdag betrok het orkest de luxe mobile homes op de camping aan het Lago di Levico. In de dagen erna volgenden diverse concerten in diverse plekken rond het Gardameer en de regio Trentino. Na memorabele concerten in Condino en Storo vertrok Ad Hoc weer terug naar Breda. Het bestuur bedankt alle deelnemers voor hun geweldige inzet met deze fantatstische tournee als resultaat Maar deze tournee heeft niet alleen kunnen slagen door onze muzikanten en hun artistiek leider, want zonder de hulp van diverse instanties, bedrijven en particulieren hadden we deze muziekreis niet kunnen maken. We zijn iedereen daarvoor dan ook oprecht erkentelijk en willen hen nogmaals graag bedanken.

De voorlopige concertagenda voor 2011 ziet er als volgt uit:

Dag Datum Aanvang Plaats
Zaterdag 16 juli 14:30 Winkelcentrum Heksenwiel Breda
Donderdag 21 juli 20:00 Grote Markt Breda
Vrijdag 22 juli 20:00 Plein Laurentiuskerk Breda
Zondag 24 juli 17:30 Telve
Maandag 25 juli 10:30 Levico Therme (soc. concert)
Maandag 25 juli 21:00 Dro
Dinsdag 26 juli 15:00 San Martino di Castrozza
Donderdag 28 juli 21:00 Val di Fassa
Vrijdag 29 juli 21:00 Condino
Zaterdag 30 juli 21:00 Storo

Dirigent

thom_zigtermanThom Zigterman werd op 9 april 1972 geboren in de Groningse plaats Delfzijl. Op tienjarige leeftijd verhuisde hij naar Heeg (Friesland). Daar genoot Thom zijn eerste muzieklessen en bespeelde de bugel in de plaatselijke fanfare “Crescendo”. Dat Thom talent en ambitie had werd al snel duidelijk en hij koos er dan ook voor om verder te gaan in de muziek. Nadat hij de overstap had gemaakt van bugel naar trompet kwam hij in 1990 bij het Frysk Fanfare Orkest. Een jaar later ging hij Schoolmuziek en HaFaBra directie studeren aan het Conservatorium te Groningen. Amper een jaar later kreeg hij zijn eerste job als dirigent en kon hij zijn muzikale activiteiten nog verder uitbreiden.

Tijdens en na zijn opleiding heeft Thom verschillende orkesten gedirigeerd, waaronder “Oranje” uit Grootegast, “Excelsior” uit Ouwsterhaule en “Excelsior” uit Schraard. Het laatste orkest staat al sinds 1997 onder zijn leiding; een samenwerking die tot op de dag van vandaag nog springlevend is. Naast Schraard dirigeert hij sinds september 2010 de fanfare “CWO” uit Groningen, een orkest uitkomend in de 1e divisie van de NFCM. Zelf speelt hij al een paar jaar Es Bas bij het Gelders Fanfare Orkest.

Overdag is Thom werkzaam als Product Editor bij muziekuitgeverij De Haske Publications in Heerenveen waar hij deels verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de blaasmuziekuitgaven.

Mocht er na deze werkzaamheden nog tijd over zijn, dan componeert en arrangeert Thom, vaak in opdracht van een orkest of ensemble.

 

Zoals ieder jaar probeert Ad Hoc een zo breed mogelijk repertoire samen te stellen met als uitgangspunt “voor ieder wat wils”. Samen met de nieuwe dirigent Thom Zigterman heeft de muziekcommissie een breed en samenhangend repertoire geselecteerd.

Op een tournee naar Italië kan muziek van o.a. de Italiaanse meesters Rossini en Respighi niet ontbreken en zo zullen wij met bijvoorbeeld “La Gazza Ladra” dit jaar proberen het Italiaanse publiek te veroveren.

Eén van de doelstellingen van Ad Hoc is het promoten van de Nederlandse blaasmuziek en daar horen ook Nederlandse componisten bij. Naast de compositieopdracht die dit jaar aan Albert-John Vervorst is verstrekt gaan we dit jaar voor een aantal stukken die diepgeworteld zijn in de Nederlandse blaasmuziek, te weten Martenizza van Piet Swerts en Gammatique van Gerard Boedijn. Verder staat er traditioneel een solowerk, een pasadoble, filmmuziek en lichte muziek (o.a. de muziek van Soul Train) op het programma.

Tot slot zal het werk dat de afgelopen 2 jaar de blaasmuziekwereld in Nederland heeft veroverd, Danzón 2 van Arturo Marquez, niet op het repertoire van Ad Hoc ontbreken.

 

Composer in Residence: Albert John Vervorst

Ad Hoc wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziekcultuur en neemt om die reden ook haar scheppende verantwoordelijkheid. Jaarlijks verstrekt Ad Hoc om die reden een compositie opdracht aan een jonge Nederlandse componist. Voor de tournee 2011 van 2011 van Ad Hoc naar de regio Trentino en het Gardameer schreef Albert John Vervorst zijn ‘Rocca di Garda’. Albert John Vervorst is een actieve dirigent en componist die diverse composities heeft afgerond. Het werk ‘Rocca di Garda’ is een muzikale verwijzing naar de tournee locatie van Ad Hoc.