Vakantieorkest Ad Hoc is opgericht in 1988 bij gelegenheid (vandaar de naam Ad Hoc) van het 25 jarig jubileum van de “Unie van Oranjesteden”. Deze worden gevormd door de steden Diest in België, Dillenburg in Duitsland, Oranje in Frankrijk en Breda in Nederland. Sindsdien wordt jaarlijks een orkest samengesteld voor een tournee in Europa. Het orkest is een graag geziene gast en heeft gespeeld in Italië, Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Luxemburg, Frankrijk en natuurlijk Nederland. In 2014 heeft Vakantieorkest Ad Hoc, naast Luxemburg en Frankrijk, voor het eerst Spanje bezocht.

Ad Hoc is inmiddels uitgegroeid tot een groot harmonieorkest van circa 65 muzikanten van gemiddeld 26 jaar oud. Het orkest bestaat uit professionele- en amateurmusici en bestaat slechts 10 dagen per jaar. Kwamen muzikanten oorspronkelijk voornamelijk uit de regio Breda, tegenwoordig melden zich deelnemers aan afkomstig uit heel Nederland en België.

Via concertreizen met aantrekkelijke muziekprogramma’s in combinatie met concerten op speciale locaties, vervult Stichting Vakantieorkest Ad Hoc de rol van ambassadeur van de Nederlandse blaasmuziek. Andere belangrijke doelen van de stichting zijn ‘de educatie van de deelnemers’ en ‘bevordering van culturele uitwisseling’. Het repertoire van Ad Hoc omvat een grote verscheidenheid aan composities. Het totale tijdsspectrum komt tot uiting in de programmering. Het is een goed gebruik om solisten uit de eigen gelederen te presenteren in de programma’s van Ad Hoc. Tenslotte geeft Ad Hoc jonge componisten de kans om te schrijven voor harmonieorkest. Elk jaar wordt er een ‘composer in residence’ uitgenodigd om een nieuw, uitdagend nummer voor harmonieorkest te schrijven, welke in een van de concerten van Vakantieorkest Ad Hoc in Breda, voorafgaand aan de tournee, zijn landelijke première beleefd.