Tourneelocatie

In de zomer van 2020 gaat Vakantieorkest Ad Hoc voor het eerst sinds 2001 weer naar twee (2) landen! En voor de allereerste keer in de 33-jarige geschiedenis van het orkest gaan we naar de Oostenrijkse Alpen!

Vakantieorkest Ad Hoc zal in 2020 haar concerten geven in zowel Duitsland als Oostenrijk! Wij zullen ons kamp opslaan in Kössen, Oostenrijk en vandaar meerdere locaties in Oostenrijk en Zuid-Duitsland bezoeken voor onze concerten. De precieze concertlocaties kunt u hier vinden.

Dirigent

In 2020 zal het orkest onder leiding staan van Erik Rozendom. Erik is in de afgelopen jaren veelvuldig mee geweest als deelnemer (waaronder als solist in 2008) en zal dit jaar (net als in 2019) het orkest leiden.

Geboren in het Twentse Rijssen in mei 1979, Is Erik zijn muzikale loopbaan begonnen op zijn 6de aan de plaatselijke muziekschool op blokfluit, om daarna over te stappen naar muziekvereniging Wilhelmina waar hij, na een jaar trompetles op zijn 9de met hoornles begon. Na 10 jaar hoornles haalde Erik zijn D-diploma bij de KNFM, ondertussen doorliep hij de Mavo, Lbo- en Mbo-bouwkunde alvorens hij besloot om aan het conservatorium te gaan studeren.

Erik begon zijn hoornstudie in 2001 bij Petra Botma aan conservatorium ArtEZ in Zwolle, in 2002 vervolgde hij zijn studie bij Martin van de Merwe en Bob Stoel aan conservatorium Codarts in Rotterdam. Waar hij in 2005 zijn 1ste fase diploma behaalde en in november 2007 Cum Laude slaagde voor zijn 2e fase diploma Hoorn.

Als remplaçant heeft Erik in verschillende nederlandse symfonieorkesten en ensembles gespeeld, waaronder Orkest van het Oosten, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Marinierskapel en de Luchtmachtkapel.

Sinds 2005 is Erik in de Musicalwereld actief en heeft in middels gespeeld in meer dan 10 producties, zoals bij o.a. Tarzan, Evita, Les Miserables en Miss Saigon. Momenteel heeft Erik een baan bij de zeer succesvolle productie Soldaat van Oranje die inmiddels al ruim 8 jaar speelt.

In 2017 sloot Erik de studie HaFaBra-directie af bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Inmiddels dirigeert Erik bij 2 fanfares en 1 harmonie; Concordia Hooge Zwaluwe (Fa 3e div), Sempre Crescendo Middelharnis (Fa 1e div) en St. Caecilia Made (Ha 3e div).

Erik begon al vroeg met het arrangeren van bestaande muziekstukken voor de orkesten waarin hij speelde. Na een aantal succesvolle opdrachten heeft hij besloten om meer professioneel te gaan arrangeren en verschijnen er elk jaar een aantal arrangementen voor Harmonie, Fanfare en Brassband van zijn hand. Deze worden over het algemeen uitgegeven bij Molenaar Edition.

Composer in Residence

Ad Hoc wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziekcultuur en neemt om die reden ook haar scheppende verantwoordelijkheid. Jaarlijks worden componisten en arrangeurs de kans geboden om muziek te schrijven voor het medium Harmonie orkest. Sinds 2010 verschaft Ad Hoc ook jaarlijks een compositieopdracht aan een jonge Nederlandse componist als composer in residence. Ad Hoc stelt een composer in residence aan om de gecomponeerde muziek een gezicht te geven en om composities dichter bij uitvoerende deelnemers (maar ook het publiek) te brengen. Doel daarbij is dat er een samenwerking tussen Ad Hoc en de componist ontstaat ter wederzijdse inspiratie. De componist maakt daarbij kennis met Stichting Vakantieorkest Ad Hoc en omgekeerd maakt Ad Hoc (en publiek!) intensief kennis met de componist. Allereerst wordt de componist uitgedaagd om binnen een gesteld thema en/of format de compositie af te ronden. Die ‘eisen’ of randvoorwaarden worden opgesteld door de Artistiek Leider van Ad Hoc en hebben altijd met de stichting, het orkest of haar deelnemers te maken. Belangrijk doel van de compositie is dat het een toevoeging is op het bestaande repertoire. De ‘componist in residence’ schrijft allereerst een of meerdere werken, wordt daarnaast gevraagd een programmatoelichting op het werk te schrijven, bezoekt een repetitie van het Ad Hoc orkest, ontwerpt en geeft een workshop over de compositie voor de uitvoerenden, tenslotte nodigt Ad Hoc de componist uit om de wereldpremière van zijn werk bij te wonen tijdens een van de concerten.

Geschiedenis

JaarComponistTitel
2010Thom ZigtermanCarpe Diem
2011Albert John VervorstRocca di Garda
2012Matthias van Nispen tot PannerdenLa Mulata
2013Bas ClabbersFestina Lente
2014Daan BogersBurning Night
2015Luuk Antkowiak & Daan MorrisImpermeable
2016Geert SchrijversCatharsis
2017Harm-Jan SchenkelDouzement
2018Dennis HazenootDéchargé
2019Arend GerdsL'Invitation au Voyage
2020

2020

De Composer In Residence voor onze tournee 2020 wordt bekend gemaakt in het voorjaar van 2020. Houd deze pagina én onze Social Media-kanalen in de gaten voor meer informatie.