Tourneelocatie

In 2022 gaat Vakantieorkest Ad Hoc voor het eerst keer naar Oostenrijk op tournee

We verblijven in Kóssen, waar wij ons eigen gebouw hebben, inclusief ons eigen AdHok nachtcafé.

We zijn nog druk bezig met het organiseren van de concerten. Hou hiervoor onze website én sociale media-kanalen in de gaten.

Dirigent

In 2022 zal het orkest voor de tweede maal onder leiding staan van Txemi Etxebarria. Txemi is geboren in Arrasate (Gipuzkoa, Spanje) op 9 oktober 1980. Toen hij 8 jaar oud was, begon hij hoorn te spelen en op zijn 18e, verhuisde hij naar Bilbao om daar zijn opleiding voort te zetten aan het toenmalige Conservatorio Superior Juan Crisóstomo de Arriaga, terwijl hij zijn opleiding tot “Magisterio Musical “ muziekdocent combineerde met een technische milieuopleiding.

Nadat hij deze opleidingen succesvol heeft afgerond, krijgt hij een beurs van de ‘Provincie Gipuzkoa’ en verhuist hij naar Nederland om daar een Master te volgen aan het conservatorium van Maastricht. Naast zijn studie van jazz en piano, is hij ook privé-leerling compositie bij de Nederlandse maestro Jef Penders gedurende 4 jaar. In die periode besluit hij te beginnen met de opleiding tot orkestdirigent, eerst in Maastricht met Enrico Delamboye en Jan Stulen en daarna aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen(Belgie) met Ivo Venkov, waar hij met succes deze Masteropleiding afsluit.

Na korte tijd gewerkt te hebben als assistent-dirigent bij de Philarmonie Zuidnederland (Nederland) en Le Concert Olympique (Belgie) met maestros zoals Kees Bakels en Jan Caeyers, krijgt hij in 2017 de kans om het openingsconcert te dirigeren van de World Music Competition (WMC) in Kerkrade met de Philarmonie Zuidnederland. Aan dit evenement hebben eerder orkesten deelgenomen zoals het WDR Sinfonieorchester uit Köln en het Rotterdam Philarmonic. Bij dit opneningsconcert had hij ook de kans om een gecombineerd orkest te dirigeren dat bestond uit een aantal van de beste Nederlandse gezelschappen. In 2016 was hij finalist in de Black Sea Opera Competition en werd hij gekozen door Jan Cober om het slotconcert van de cursus “Maestro” te dirigeren.

Txemi Etxebarria heeft gewerkt met orkesten zoals het Staatsorchester Rheinische Philarmonie Koblenz (Duitsland), Limburgs Jeugdorkest (Nederland) en het Symphony Orchestra of the National Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenie) en in Spanje heeft hij gedirigeerd in auditoria zoals de Kursaal in San Sebastián en de Baluarte in Pamplona. Hij is ook regelmatig als assistent dirigent werkzaam bij het University Orchestra Maastricht, het Kerkraads Symfonieorkest en het Arka Symfonieorkest

In de wereled van de moderne muziek heeft hij samengewerkt met groepen zoals het Ensemble XXI (Antwerpen) en momenteel is hij dirigent van het ensemble COMA Maastricht en het Ensemble ‘Oihua’ (Rotterdam).

Gedurende 9 jaar is hij assistent-dirigent geweest van de harmonie St. Petrus & Paulus Wolder (Maastricht) waarmee hij de wereldtitel won in de hoogste categorie op de World Music Competition (WMC) in 2017.  Ook is hij gedurende 4 jaar dirigent bij de Opéra Comique Maastricht en 5 jaar dirigent van harmonieorkest KDO-Kunst Door Oefening (Maastricht) geweest. In 2015 en 2016 was hij dirigent van het ZomerOrkest Nederland en vanaf 2015 is hij dirigent van drie 1ste divisie harmonieen: Sint Aemiliaan (Kerkrade), Gildenbodsharmonie (Boxtel) en TOG-Welten (Heerlen).

Composer in Residence

Ad Hoc wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziekcultuur en neemt om die reden ook haar scheppende verantwoordelijkheid. Jaarlijks worden componisten en arrangeurs de kans geboden om muziek te schrijven voor het medium Harmonie orkest. Sinds 2010 verschaft Ad Hoc ook jaarlijks een compositieopdracht aan een jonge Nederlandse componist als composer in residence. Ad Hoc stelt een composer in residence aan om de gecomponeerde muziek een gezicht te geven en om composities dichter bij uitvoerende deelnemers (maar ook het publiek) te brengen. Doel daarbij is dat er een samenwerking tussen Ad Hoc en de componist ontstaat ter wederzijdse inspiratie. De componist maakt daarbij kennis met Stichting Vakantieorkest Ad Hoc en omgekeerd maakt Ad Hoc (en publiek!) intensief kennis met de componist. Allereerst wordt de componist uitgedaagd om binnen een gesteld thema en/of format de compositie af te ronden. Die ‘eisen’ of randvoorwaarden worden opgesteld door de Artistiek Leider van Ad Hoc en hebben altijd met de stichting, het orkest of haar deelnemers te maken. Belangrijk doel van de compositie is dat het een toevoeging is op het bestaande repertoire. De ‘componist in residence’ schrijft allereerst een of meerdere werken, wordt daarnaast gevraagd een programmatoelichting op het werk te schrijven, bezoekt een repetitie van het Ad Hoc orkest, ontwerpt en geeft een workshop over de compositie voor de uitvoerenden, tenslotte nodigt Ad Hoc de componist uit om de wereldpremière van zijn werk bij te wonen tijdens een van de concerten.

Geschiedenis

JaarComponistTitel
2010Thom ZigtermanCarpe Diem
2011Albert John VervorstRocca di Garda
2012Matthias van Nispen tot PannerdenLa Mulata
2013Bas ClabbersFestina Lente
2014Daan BogersBurning Night
2015Luuk Antkowiak & Daan MorrisImpermeable
2016Geert SchrijversCatharsis
2017Harm-Jan SchenkelDouzement
2018Dennis HazenootDéchargé
2019Arend GerdsL'Invitation au Voyage
2020Geen i.v.m. corona-virus
2021Jesse PassenierOutspoken got Broken
2022Geert Schrijvers

2022

Op dit moment is nog niet bekend wie de composer in residence zal zijn van Vakantieorkest Ad Hoc 2022. Houdt onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie.